Basisschool in Haagse Schilderswijk heeft een primeur: ‘Geen boeken, maar onderzoeken’

DEN HAAG – Basisschool Het Startpunt in de Haagse Schilderswijk heeft een primeur: het is de eerste zogenoemde IB-school voor basisonderwijs waar in het Nederlands les wordt gegeven. Op zo’n school krijgen leerlingen geen les uit boeken, maar worden ze gestimuleerd om zelf op onderzoek te gaan. De leraar help de leerlingen daarbij zonder alles voor te kauwen.

https://www.omroepwest.nl/nieuws/4107161/Basisschool-in-Haagse-Schilderswijk-heeft-een-primeur-Geen-boeken-maar-onderzoeken
(klik op deze link voor het originele bericht, inclusief het filmpje)

Het Startpunt is een school met kinderen met uiteenlopende achtergronden. Drie jaar geleden ging het roer om op de school en werd de manier van lesgeven drastisch veranderd. Het is niet meer de leraar die zegt hoe het zit, maar het zijn de kinderen die zelf dingen onderzoeken. 

In Groep 8 is het onderwerp Cultuur en Religie en de kinderen moeten vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven met het onderwerp aan de slag. Wat opvalt in deze klas is het enthousiasme waarmee de kinderen vertellen over het onderwerp, alsof ze het vaker doen. 

Kinderen krijgen vrijheid

Juffrouw Maaike van der Ven stimuleert de leerlingen om vrij te zijn. Ieder kind mag zelf weten hoe het iets presenteert. De een wil graag een spreekbeurt houden, de ander een stuk schrijven of een powerpont presentatie geven. Ieder mag zijn eigen talenten verder ontwikkelen.

‘Al hebben we geen eindtoets gehad door Corona, zie je dat kinderen goed vooruit gaan. Vorig jaar zag je aan de tussentijdse toetsen in januari dat de leerlingen het goed deden’, zegt Juf Maaike trots. Straks, na groep 8, maken de kinderen weer de overstap naar het ‘ouderwetse leersysteem’. Dat is volgens de juf wel jammer, maar geen probleem. De leerlingen hebben geleerd om met zelfvertrouwen zich te verdiepen in verschillende onderwerpen. 

Trots 

Directrice Marleen de Kleijn is trots dat het Startpunt het predicaat IB school heeft verkregen. 

‘Er zijn verschillende leerlingen uit het Westland en Rijswijk die naar de Schilderswijk komen om dit type onderwijs te kunnen volgen. Zij kiezen bewust voor dit zogenaamde P.Y.P. , het Primary Years Programma’, zegt ze.

Comments are closed.